plato |
Akdeniz Bölgesindeki Platolar
Taşeli Platosu
Taşeli platosu |
Orta Akdeniz'de yer alır.Mersin, Karaman ve Antalya'nın doğu kesimlerini kapsar. Karstik oluşumludur, arazisi kalkerden oluşur. Göksu nehrinin yarmış olduğu bir platodur. Ortalama yükseltisi 1700 metre civarındadır. Kalkerli bir yapıya sahip olduğu için yağmur sularını alt tabakaya geçirir. Aynı sebepten dolayı yüzeyinde çok sayıda lapya, dolin gibi karstik yer şekilleri görülür. Yüzey suları bakımından fakir ve arazisinin kalkerli olmasından dolayı tarıma uygun olmayışı nüfusun seyrek olmasına sebep olmuştur.
Teke Platosu
Batı Akdeniz'de yer alır. Antalya ilinin sınırları içerisindedir. Taşeli platosu gibi bu platonun oluşumunda da karstik süreçler etkilidir. Taşeli platosunun da olduğu gibi üzerinde çok sayıya karstik yer şekilleri görülür.
Teke platosu |
Teke platosu Taşeli platosu ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Bu iki plato hakkında bilinmesi gereken en önemli şey karstik oluşumlu olmalarıdır.
İç Anadolu Bölgesindeki Platolar
Obruk Platosu
Obruk platosu |
Konya ili sınırları içerisinde Taşeli platosunun üzerinde yer alır. Üzerinde Kalkerli araziler bulunur bu araziler üzerinde çok sayıda obruklar görülmesi nedeni ile bu ismi almıştır.
Cihanbeyli Platosu
Cihanbeyli platosu |
Konya ili sınırları içerisinde Obruk Platosunun üst kesiminde yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.000 metre civarındadır.Bitki örtüsü ilkbaharda yeşeren bozkırlardır. Küçükbaş hayvancılığa ve tahıl tarımına uygun yapıdadır.
Haymana Platosu
Haymana platosu |
Haymana ilçesinde bulunan haymana platosu Cihanbeyli platosunun üst kesiminde yer alır. Tiftik keçisinin vatanıdır. Bünyesinde bulunan akarsuların sayısı ve aşındırma gücünün azlığı nedeni ile fazla parçalanmamıştır. Tahıl tarımına uygundu yapıdadır.
Uzun yayla Platosu
Uzun yayla platosu |
İç Anadolu bölgesinde Haymana platosunun doğusunda bulunur. Bu platonu İç Anadolu bölgesinde bulunduğunun bilinmesi yeterlidir.
Güney Doğu Anadolu Platoları
Gaziantep Platosu
Gaziantep platosu |
Fırat nehrinin kolları ile yarılmıştır. Ortalama yükseltisi 1.000 metre civarındadır. Bitkisi örtüsü ve tarım ürünlerinin çeşitliliği fazla olan bir platodur coğrafi değeri yüksektir.
Şanlıurfa Platosu
Gaziantep platosunun doğusunda yer alır. Kalkerden oluşan plato su kaynakları ve bitki örtüsü bakımından çok fakirdir. Bu plato üzerinde köy varlığı çok azdır. Devlet GAP projesi ile bu platoyu ekonomiye kazandırmaya çalışmaktadır.
Doğu Anadolu Platoları
Erzurum - Kars Platosu
Erzurum - Kars platosu Türkiye'nin en yüksek platosu konumundadır. Karasal iklime sahiptir, kışlar oldukça sert geçer. Yükseltisi 1500 - 2000 metre arasındadır. Volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan lavların çukur alanları doldurması ile oluşmuştur.
Ardahan platosu |
Ardahan Platosu
Türkiye'nin yüksek platolarından biridir. Erzurum - Kars paltosu gibi bu platoda volkanik olaylar sonucu etrafa saçılan lavların çukur alanları doldurarak araziyi düzleştirmesi ile oluşmuştur.
Marmara Bölgesindeki Çatalca - Kocaeli Platosu
kocaeli platosu |
Türkiye'de bulunan yükseltisi en az olan platodur. Yükseltisi az ve iklimi insan yaşamına uygun olduğu için nüfus burada yoğundur. Bu plato jeolojik devirlerde oluşmuş peneplen arazinin derince yarılması ile oluşmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuzu yazınız...