29 Kasım 2012 Perşembe

Türkiye'de Etkili Olan Rüzgarlar ve Yönleri

Türkiye ve Rüzgarlar
Ülkemize kuzeyden gelen rüzgarlar sıcaklığı düşürücü etki yapar, güneyden gelen rüzgarlar ise sıcaklığı arttırıcı etki yapar.  Ülkemize kuzeyden gelen rüzgarlar ; poyraz rüzgarı , karayel rüzgarı ve yıldız rüzgarıdır. Güneyde gelen rüzgarlar ise lodos rüzgarı , kıble rüzgarı ve samyeli rüzgarıdır.








Türkiye'ye Güneyden Gelen Rüzgarlar

Samyeli : Ülkemize güneydoğu yönünden Suriye ve Irak üzerinden yani çöl bölgelerinden giren sıcak ve kuru rüzgardır. Bir diğer adı keşişleme rüzgarıdır. Sıcaklığı ve buharlaşmayı artırır. Buna bağlı olarak kuraklık baş gösterir. Suriye ve Irak'a en yakın olan bölgemiz olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha etkilidir. Yazın bu bölgede bunaltıcı bir etkisi vardır.

Kıble : Ülkemize güney yönünden  Orta Akdeniz üzerinden girer. Sıcak ve nemli bir karakteristiği vardır. Akdeniz bölgesini nemli olmasında bu rüzgarın büyük rolü vardır.

Lodos : Ülkemize güneybatı yönünden  girer. Batı Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde etkilidir. Sıcak ve nemli bir yapıya sahiptir. Etkili olduğu dönemlerde yağışı artırır hatta sel ve taşkınlara bile neden olabilir. Çok hızlı estiği için denizcilerin korkulu rüyası olan bu rüzgarın hızı saatte 130 kilometreyi bulduğu görülmüştür. Ayrıca bünyesinde aşırı miktarda nem barındırdığı için görüş mesafesini düşürür.

Türkiye'ye Kuzeyden Gelen Rüzgarlar

Poyraz : Ülkemize kuzeydoğu yönünden girer. Soğuk ve kar getirir. Erzurum - Kars bölümünde daha etkilidir. Etkili olduğu dönemlerde kışların sert geçmesine neden olur.

Yıldız : Ülkemize kuzey yönünden  girer. Karadeniz'de etkili olan bu rüzgara kutup yıldızından dolayı balıkçılar tarafından bu şekilde isimlendirilmiştir. Yazın havayı serinletici etki yapar, kışın ise havayı soğutarak sert kışların yaşanmasına neden olur.

Karayel : Ülkemize kuzeybatı yönünden   girer. Daha çok Marmara ve Batı Karadeniz'de etkilidir. Kuzeyden esen her rüzgar gibi soğuk karakterlidir. 

Harita üzerinde yerel rüzgarların yönü


30 yorum:

  1. kıble neden rüzgar adı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası TR ne bekli10

      Sil
    2. Çünkü kıbleye doğru esiyor thug life beyin ölmüş allahın işi işte

      Sil
    3. Olm ben müslüman bile değilim ama saçmalamışsınız

      Sil
    4. Kıble yönünden geldiği için haritada biraz daha aşağıya bakarsan suudi arabistanı görürsün zaten

      Sil
  2. Turkiyede en fazla etkili olan ruzgar nedir? Dis mi ic mi

    YanıtlaSil
  3. dvzsgvdsfv<dasasdfadgfdddsdghdfsagadfhfdah
    -MAAL 17'

    YanıtlaSil
  4. çok kısa ve kıble güneye dogru kılındgı için kıble rüzgarı denir

    YanıtlaSil
  5. 1 Nisan Diye Saçma Bişi yazmış :D

    YanıtlaSil
  6. sene 2016 ve biz hala ödev yaparkene

    YanıtlaSil
  7. Tüm ağır ergenler burada sayıylamı getirdiler sizi buraya

    YanıtlaSil
  8. +Beyza Bilkaya evet başı da sen çekiyorsun

    YanıtlaSil
  9. off lafı soktu

    YanıtlaSil
  10. Sjklfdhfgffthcg amk donen muhabbete bak ya. Yarildim.

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler ödevime çok yardımcı oldu harika yazmışsınız tebrikler 😅😇🤗

    YanıtlaSil
  12. Naber gençler :D

    YanıtlaSil
  13. BEN HAYATIMDA BU KADAR MALI BİR ARADA GÖRMEDİM ŞİMDİ BİRİ ÇIKIP LAF SOKMAYA ÇALIŞIR,ÇALIŞMA DOSTUM KARŞINDA ESKİ THUG LİFECİLERDEN VAR ALIRLAR AKLINI NEYSE UZUN LAFI KISASI KIZLAR ARAYIN KONUŞALIM 05061618192

    YanıtlaSil
  14. boş boş konuşmayın biraz adam olun oyle laf sokmaya çalısın

    bide eski thug lıfe çi diye bırı yok gerizekalı o benim

    mal mal seyler yazmayın konusmak istiyosan tel veririm...

    YanıtlaSil
  15. thug life yapmaya calısmayın size tek atarım asabımıda b ozmayın adam gibi ödevinizi yapın canımı sıkmayın valla ruh vurusuna tek yersiniz

    YanıtlaSil
  16. Çok iyi anlatmışsınız. ☺

    YanıtlaSil
  17. adsız olmayan adına grup yapsınlar

    YanıtlaSil
  18. şimdi arkadaşlar beni iyi dinleyin, ben dj ercik yalnız bakın ki bazı kişiler benim videolarımı kullanıyolar. gerçekten çok yanlış bi davranış. yani kimse kimsenin videosunu kullanamaz, bu bi sanal alem youtube diye bi site. lütfen haddinizi bilin arkadaşlar. haddinizi bilmiyosanız ananızı avradınızı ben sikerim, tamam mı? ananızı avradınızı gelmişinizi geçmişinizi sikiyim. orrrosspu çocuğu piçleri lan ha, amına koduğum üç kuruşluk adamsınız lan siz ha, yorum yazmayı bilmeyen orospu çocukları lan ha, hepinizin anasını sikeyim lan hepinizin avradını sikiyim lan hepinizin kız bacısını sikiyim lan amına kodumun evlatları. lan kim bana karşı geliyosa varya anasını avradını sikiyim lan ha, kim beni sevmiyosa anasını avradını sikiyim lan sülalesini sikiyim lan ha. gıcık kapan kim varsa anasını avradını sikiyim lan, amına kodumun orospu çocukları kendinizi ne zannediyosunuz lan ha amına kodumun evlatları ha? burda karşınızda ercik var lan ercik var başka kimse var mı ha? amına kodumun evlatları bir gün gelicek gücümü herkes görücek, amına soktumunun piçleri, amına kodumun götleri, konuşmayı bilmeyen orospu çocukları, kendi kendine yorum yazan orospu çocukları. bir gün gücümü görüceksiniz lan hepiniz gücümü görüceksiniz. vaaay diceksiniz vaaaaay ercik büyük adammış biz kıymetini bilemedik onun amına kodumun piçleri sizi

    YanıtlaSil
  19. helal lan adsız

    YanıtlaSil
  20. eyw bıraderım eywda bıraz daha dıkkat etsek anaabacı karıstırmasak kocum cunku kufur etmeyı peks ewmıyorum bıde erAy admınınde uyarısı war artık anab acı karıstıranlar banlanıor bılıosun

    YanıtlaSil
  21. abi sana laf yapanların anasını sikeyim

    YanıtlaSil
  22. AMAN AMAN NEREYE GELDİK NERESİ BURASI DAHA DEMİNE EVDEYDİM EVE GÖTÜRÜN BENİ ANANIZI SİKERİM

    YanıtlaSil

Yorumunuzu yazınız...