24 Kasım 2012 Cumartesi

Türkiye'de Peribacaları Nasıl Oluştu ?

Peribacaları küçük resim
Peribacaları
Türkiye'de peri bacaları Kapadokya denen bölgede görülmektedir. Kapadokya bölgesi ise Niğde merkez olmak üzere, Aksaray, Kayseri, Niğde ve Kırşehir'i kapsar. Yıllar önce Kapadokya bölgesindeki volkanik dağlardan püsküren lavlar katılaşarak çeşitli kayaçlar oluşturmuşlardır. Bu kayaçlar yağmurun ve rüzgarın muhteşem ustalığı ile aşındırılarak dik sütunlar biçiminde olan peri bacalarını oluşturmuşlardır.
Bu oluşum yıllar değil yüzyıllar hatta milyon yıllar içersin de meydana gelmiştir. Kapadokya pars dilinde güzel atlar anlamın taşır. Kapadokya
bölgesinde ilk olarak hititler yaşamışlardır fakat daha sonra bu bölge hristiyanların eline geçmiştir. Eski çağlarda insanlar peri bacalarını barınak olarakta kullanmışlardır. Kapadokya bölgesinde Erciyes, Hasan ve Melendiz volkanik dağları bulunmaktadır. Peri bacalarının temel mimarı bu volkanik dağlardır. Peri bacalarının bulundukları yerleri ilçe olarak inceleyecek olursak, Ürgüp, Göreme, Avanos ve Uçhisar'da peri bacalarının bulunduğu söylenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazınız...