14 Aralık 2012 Cuma

Türklerin Kullandığı Takvimler

Türklerin kullandıkları takvimler tablo


Türkler taihleri boyunca beş farklı takvim kullanmışlardır. Bu takvimler içinde hicri takvim ay yılı esaslı olan tek takvimdir. 12 Hayvanlı türk takvimi tüklerin oluşturduğu ilk takvimdir. Bu da eski türklerin astronomi bilimi ile uğraştıklarının göstergesidir.






12 Hayvanlı Türk Takvimi : Türklerin oluşturduğu bir takvimdir. Çin medeniyetide bu takvimi türklerden görüp kullanmışlardır. Bu takvimde her yıla bir hayvan adı verilir. Güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır.
Celali Takvim : Büyük selçuklu hükümdarı Celaleddin Melikşah döneminde düzenlenmiştir. Güneş yılı esaslıdır. Takvimin başlangıcı Hicret olayıdır. Melikşahın ölümünden sonra takvim kullanılmamıştır. Bu takvimin kullanılmasındaki asıl sebeb mali işlerdir
Rumi Takvim : Güneş yılı esaslıdır. Osmanlıda maliye alanında kullanılmıştır. Takvimin başlangıcı Hicret olayıdır. Gündelik hayatta hicri takvim kullanılırken mali işlerde rumi takvim kullanılmıştır.
Hicri Takvim : Türklerin İslamiyeti kabul ettikten sonra kullandıkları takvimdir. Ay yılı esasına göre düzenlenmiştir. Takvimin başlangıcı Hicret olayıdır.  Dini sebeplerden dolayı bu takvime geçilmiştir.
Miladi Takvim :  Güneş yılı esaslıdır. Takvimin başlangıcı Hz.İsa'nın doğumu olarak kabul edilir. Günümüzda kullanılan takvimdir. 1926 Hicri takvim kaldırılarak miladi takvime geçiş yapılmıştır.

Özet Türkler ilk olarak 12 hayvanlı türk takvmini kullandılar. İslamiyetin kabulu ile dini sebeplerden dolayı Hicri takvime geçiş yaptılar. Celali ve Rumu takvim ise sadece mali işler kullanıldı, günlük hayatta hicri takvim kullanılmaya devam edildi. 1926'da Hicri takvim kaldırılarak uluslararası miladi takvime geçiş yapıldı.

Toplumlar oluşturdukları takvimin başlangıcı olarak kendileri için önemli olan tarihleri seçmiştir. Müslümanlar - Hicret olayı, Hristiyanlar - Hz.İsa'nın doğumu vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazınız...