Mezopotamya medeniyetleri |
Kategoriler
▼
15 Aralık 2012 Cumartesi
Mezopotamya Medeniyetleri
14 Aralık 2012 Cuma
Türklerin Kullandığı Takvimler
Türklerin kullandıkları takvimler tablo |
Türkler taihleri boyunca beş farklı takvim kullanmışlardır. Bu takvimler içinde hicri takvim ay yılı esaslı olan tek takvimdir. 12 Hayvanlı türk takvimi tüklerin oluşturduğu ilk takvimdir. Bu da eski türklerin astronomi bilimi ile uğraştıklarının göstergesidir.
Tarihe Yardımcı Olan Bilimler
Tarihe yardımcı bilimler |
Arkeoloji : Kazı bilimdir. Geçmişteki insanların kullandığı araçları toprağın altından çıkararak inceler.
Antrapoloji : Irk bilimdir.
Antroponomi : Kişi isimlerini inceler.
Coğrafya : Tarihi olayların geçtiği yerleri tespit etmeye yardımcı olur.
Nümizmatik (Paramatik) : Paraları inceleyen bilimdir.
Tarihe Giriş
Geçmişte yaşamış insan ve insan topluluklarının meydana getirmiş olduğu olayları, geçmişte yaşamış medeniyetleri, bu medeniyetlerin kültürel, sosyal, ekonomik yapılarını ve medeniyetlerin birbiri olan etkileşimlerini yer ve zaman gösterek, belgelere dayanarak, sebep sonuç ilişkisi içerisinde tarafsız (objektif) olarak inceleyen sosyal bilim dalına tarih denir.
29 Kasım 2012 Perşembe
Türkiye'de Etkili Olan Rüzgarlar ve Yönleri
Türkiye ve Rüzgarlar |
Azonal - Taşınmış Topraklar
28 Kasım 2012 Çarşamba
Zonal (Yerli) Topraklar
Fiziksel ve Kimyasal Çözülme
Yeryüzündeki kayaçların çözülmesi sonucu toprak oluşur. Toprak oluşum süreci çözülme olayına göre değişir. Çözülme olayları ise sıcaklık, gece gündüz arası sıcaklık farkı ve yağış miktarına bağlıdır. İki tip çözülme olayı vardır.
Rejimine Göre Akarsular
Akarsuların debilerinin yıl içerisinde gösterdikleri değişiklikler rejim olarak adlandırılır. Akarsuların rejimini etkileyen faktörleri iklim, kar erimeleri, bitki örtüsü, akarsunun uzunluğu ve beşeri faktörler olarak sıralayabiliriz. Rejimi etkileyen en önemli faktör ise iklimdir (yağış rejimi).Akarsular rejimlerine göre 4 dörde ayrılırlar.
27 Kasım 2012 Salı
Artezyen ve Gayzer
Artezyen
Artezyen |
İki geçirimsiz tabaka arasında biriken suların sondaj yardımı ile yeryüzüne çıkarılmasına artezyen kaynak denir. Resimde gördüğünüz gibi üst tarafta bulunan geçirimsiz tabakanın bazı geçirimli yerleri vardır bu yerlere beslenme bölgesi adı verilir. Bu bölgelerde giren sular birikerek iki geçirimsiz tabaka arasında basınç altında kalır. Üst kısımdaki geçirimsiz tabakaya sondaj ile delik açılarak bu deliğe demir boru yerleştirilir, demir borunun su altında kalan kısımlar delikli olur. Fizik kurallarına uygun bir şekilde basınçtan dolayı açılan delikten su fışkırır. Suları soğuktur ve içme suyu olarak kullanılabilir.
Oluşumlarına Göre Doğal Göl Çeşitleri
En Tuzlu ve En Tuzsuz Denizler
Dünyanın %71'ini sular %29'unu ise karalar oluşturur. Dünya üzerindeki suların tuzluluk oranı bazı etmenlere bağlı olarak farklılıklar gösterir. Sulardaki tuzluluk oranını belirleyen en önemli faktör buharlaşma olayıdır. Bölgedeki buharlaşma olayı ne kadar fazla ise denizlerdeki tuzluluk oranı o kadar artar. Yani buharlaşma olayında denizleri oluşturan sular gaz haline geçerek atmosferin yüksek kesimlerine doğru yol almaya başlar fakat denizlerdeki tuzlar buharlaşma olayından etkilemez gaz haline geçmezler, buharlaşma olayı sonucunda tuz miktarı azalmaz, fakat su miktarı azalır buna bağlı olarak tuz oranı atar artar. Dünya üzerinde buharlaşma olayının en fazla olduğu yerler dönence çevreleridir.
26 Kasım 2012 Pazartesi
Doğal Afetler Nelerdir ?
Doğal afetler |
25 Kasım 2012 Pazar
Türkiye'nin Delta Ovaları ve Özellikleri
Delta ovaları akarsuların taşıdığı materyallerin denize döküldükleri yerlerde biriktirmesi ile oluşan üçgen biçimli arazilerdir. Bir delta ovasının oluşabilmesi için akarsu ağzın yani denize döküldüğü kısımda akış hızının az olması, bol miktarda alüvyal taşıması, kıta sahanlığının geniş olması, gel git olayının yani medcezir olayının olmaması olması gerekir.
Türkiye'nin Platoları
plato |
24 Kasım 2012 Cumartesi
Türkiye'nin Önemli Akarsuları ve Özellikleri
Konuya geçmeden önce ilk önce akarsularla ilgili terimleri öğrenelim.
Akarsu kaynağı ; Bir akarsunun doğduğu bölgedir. Genellikle yeraltı sularının yüzeye çıktığı yerdir.
Akarsu ağzı : Bir akarsunun denize veya göle döküldüğü bölgedir.
Akarsu yatağı ; Akarsu kaynağı ile akarsu ağzının arasında kalan bölge.
Akarsu vadisi ; Akarsunun geçtiği yerleri derine ve yana doğru aşındırarak oluşturdukları uzun çukurlardır. Kısaca akarsunun içinde aktığı yer şekilleridir.
Akarsu kaynağı ; Bir akarsunun doğduğu bölgedir. Genellikle yeraltı sularının yüzeye çıktığı yerdir.
Akarsu ağzı : Bir akarsunun denize veya göle döküldüğü bölgedir.
Akarsu yatağı ; Akarsu kaynağı ile akarsu ağzının arasında kalan bölge.
Akarsu vadisi ; Akarsunun geçtiği yerleri derine ve yana doğru aşındırarak oluşturdukları uzun çukurlardır. Kısaca akarsunun içinde aktığı yer şekilleridir.
Türkiye'de Peribacaları Nasıl Oluştu ?
Peribacaları |
Bu oluşum yıllar değil yüzyıllar hatta milyon yıllar içersin de meydana gelmiştir. Kapadokya pars dilinde güzel atlar anlamın taşır. Kapadokya
23 Kasım 2012 Cuma
Türkiye'de Deprem Riskinin Fazla ve Az Olduğu Yerler
Türkiye'deki fay hatları |
Türkiye'nin Dağları
Dünya'nın bütün yerlerinde de olduğu gibi Türkiye'de de dağlar orojenez yani kıvrılma, kırılma ve volkanik hareketler sonucu oluşmuştur. Türkiye'de dağlar oldukça fazladır bu yüzden ülkemizin yükseltisi Avrupa'daki bütün ülkelerden fazladır.Dağlar kıvrılma, kırılma ve volkanik olaylar sonucu meydana gelir. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki dağlar genellikle kıvrım sonucu oluşmuş dağlardır. Batı bölgesindeki dağlar ise genellikle kırılma sonucu oluşmuş dağlardır. Volkanik dağlara ise en çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanır. Volkanik dağlar sıradağ şeklinde olmayıp tek koni biçimindedir.
Türkiye'nin Yer Şekillerinin Genel Özellikleri
Arap ve Avrasya levhası |
- Türkiye ortalama yükseltisi fazla olan bir ülkedir. Ortalama yükseltisi yaklaşık 1132 metredir. Avrupa'nın en yüksek devletidir.Yüksek olmasının sebebi üçüncü zamanın sonlarında dördüncü zamanın başlarında Avrasya ve Arap levhasının Anadolu yarım adasını sıkıştırarak toptan yükseltmesidir.
- Türkiye'de yükselti batıdan doğuya doğru gidildikçe genellik artmaktadır. Bunun sebebi ise kuzeye doğru hareket ederek Anadolu yarım adasını doğudan sıkıştıran Arap levhasıdır. Yani kısaca Arap levhasının Anadolu yarım adasının doğusunda yer almasıdır. Arap levhası eğer Anadolu'nun batısında yer alsaydı Anadolu'nun batısında yükselti daha fazla olacaktı.
22 Kasım 2012 Perşembe
Türkiye'de Yeryüzü Şekillerinin Jeolojik Zamanlara Göre Oluşumu
Jeolojik zamanlar |
21 Kasım 2012 Çarşamba
Kıyı Tipleri ve Kıyıların Özellikleri
Kıyı Tipleri |