15 Aralık 2012 Cumartesi

Mezopotamya Medeniyetleri

Mezopotamya medeniyetleri harita
Mezopotamya medeniyetleri
Mezopotamya Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgedir. Uzunluğu Basra körfezinden Toroslara kadardır. Yer şekilleri bakımından tarıma uygundur. Tarıma uygun olduğu için bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mezopotamya Yukarı ve Aşağı Mezopotamya olmak üzere ikiye ayrılır. Toroslardan, Bağdat'a kadar olan kısım Yukarı Mezopotamya, Bağdat'tan Basra körfezine kadar olan kısım Aşağı Mezopotamya olarak kabul edilir. Mezopotamya'da taş bulunmadığı için mimariler (evler,tapınaklar v.b) topraktan (kerpiç) yapılmıştır. Bu yüzden Mezopotamya mimarileri günüme kadar ulaşmamıştır. Mezopotamya'da kullanılan yazı türü çivi yazısıdır. Mezopotamya medeniyetlerinin dinleri daha çok putperestlik olup yeniden dirilme inancı zayıftır. Yani ahiret inançları yoktur.

14 Aralık 2012 Cuma

Türklerin Kullandığı Takvimler

Türklerin kullandıkları takvimler tablo


Türkler taihleri boyunca beş farklı takvim kullanmışlardır. Bu takvimler içinde hicri takvim ay yılı esaslı olan tek takvimdir. 12 Hayvanlı türk takvimi tüklerin oluşturduğu ilk takvimdir. Bu da eski türklerin astronomi bilimi ile uğraştıklarının göstergesidir.





Tarihe Yardımcı Olan Bilimler

Tarihe yardımcı bilimler

 Arkeoloji : Kazı bilimdir. Geçmişteki insanların kullandığı araçları toprağın altından çıkararak inceler.
Antrapoloji : Irk bilimdir.
Antroponomi : Kişi isimlerini inceler.
Coğrafya : Tarihi olayların geçtiği yerleri tespit etmeye yardımcı olur.
Nümizmatik (Paramatik) : Paraları inceleyen bilimdir.





Tarihe Giriş

Geçmişte yaşamış insan ve insan topluluklarının meydana getirmiş olduğu olayları, geçmişte yaşamış medeniyetleri, bu medeniyetlerin kültürel, sosyal, ekonomik yapılarını ve medeniyetlerin birbiri olan etkileşimlerini yer ve zaman gösterek, belgelere dayanarak, sebep sonuç ilişkisi içerisinde tarafsız (objektif) olarak inceleyen sosyal bilim dalına tarih denir.